Sveriges äldsta triathlonklubb

IK FYRIS UPPSALA TRIATHLON 1983

Sporten sägs ha ett ursprung från Frankrike under 1920-1930-talet men det var efter att sporten nystartats i modernare tappning i USA med Ironman 1978 på Hawaii som sporten tog fäste

Referat av Sveriges första triathlontävling Fyristrippeln (ur UNT den 4 juli 1983)

1983: Sveriges första Triathlontävling, Fyristrippeln, arrangeras i Uppsala med vinnare Mats Öfverberg. Tävlingen arrangeras sedan fram till 1990, och återuppstod 2015 för att sedan arrangeras varje år, i och kring Björklingebadet.

1984:
IK Fyris triathlonsektionen bildas med Roland Öfverberg som förste ordförande.

1985:
IK Fyris har fyra deltagare i Sveriges första landslag vid nordiska cupen i Helsingfors: Michael Thorén, Stig Mattsson, Mats Öfverberg  och Birgitta Sandahl. Samma år är samma gäng (utom Stig Mattsson) med i första officiella EM på kort distans i Immenstadt Tyskland. Senare på sommaren deltar Thomas Foxegård och Mats Öfverberg i EM på Ironmandistansen i Almere, Holland och blir 4:a i lag. RM (ej SM- status förrän 1986) körs vid Fyristrippeln. IK Fyris tar lagguld och lagsilver och Michael Thorén blir herrsegrare och Stig Mattsson tar silver. Birgitta Sandahl tar silver.

1986: Fyris arrangerar sin första internationella tävling: Scania Nordic triathlon cup i samband med Fyristrippeln. Thomas Foxegård tar SM-silver i samband med EM på Ironmandistansen i Säter Mats Öfverberg  deltar i landslaget vid EM på olympisk distans i England.

1987: Birgitta Sandahl tar brons vid SM på halv Ironman. Mats Öfverberg blir förste Fyristriathlet att delta i det svenska laget vid Hawaii Ironman World Championship. Mats Öfverberg blir förbundskapten. IK Fyris tar SM-guld i lag herrar på medeldistans.

1989: JSM- guld på olympisk distans för Joakim Andersson och brons för Jesper
Jonsson. Thomas Klevebratt och Mats Öfverberg (förbundskapten) deltar i svenska laget God vid första officiella VM på olympisk distans i Avignon, Frankrike. JNM-silver för Joakim Andersson och brons för Mats-Ola Eriksson. SM-brons på medeldistans för Thomas Klevebratt. Silver för IK Fyris lag.

1990: JNM-SILVER individuellt och lagguld till Joakim Andersson på olympisk distans.

Pablo Schneiter som var ordförande i IK Fyris triathlonsektion under åtta år kring 2005-2013 har konstaterat att under de åren han var ordförande så upplevde
triathlon som sport i Sverige en otrolig utveckling och gick från att vara en ganska obskyr idrott för galna träningsnarkomaner till att bli en mycket populär idrotts och träningsform bland vanliga motionärer vilket gjorde att medlemsantalet växte då väldigt snabbt och vi fick bra uppslutning på våra träningstillfällen och många representanter på de nationella tävlingarna.

IK Fyris Triathlon fick då ett väl genomtänkt träningsschema med 3 simpass i veckan (2 träningsledda), 1 cykelpass på helgen och 1 löppass mitt i veckan. Sommartid har vi ”en triathlon i veckan” i Björklinge på onsdagar kl 19.

Johan Stendahl var ordförande 2015 och Oscar Ek 2016-2017. Oscar startade upp tävlingen Uppsala Triathlon och var tävlingsledare. Han och hans fru Linda-Katarina startade även upp barn- och ungdomssatsningen.

Sedan 2017 har Johan Molander varit ordförande. 2018 bytte klubben grafisk design på tävlingskläderna och detta genom Mårten Stengels försorg. Vidare har styrelsen arbetat fram en helt ny krisplan som är mer enkel och anpassad för oss. Hemsidan har ändrat utseende (mars 2021) så att den känns modernare och att det finns en röd tråd grafiskt sett. KM-serien har blivit större med fler deltävlingar. Under pandemin fick vi inte ha vårt julbord. För att hitta på något roligt för medlemmarna så kom vi på idén med Glögglöpning. Vi springer ett långpass tillsammans och avslutar med att dricka glögg och äta pepparkakor/lussebullar utomhus. Vi har också infört nattsim med lampor i bojarna på hösten för att avsluta OW säsongen.

Triathlontävlingen Uppsala Triathlon arrangerades varje år under tiden 2014-2019 med uppskattad hjälp från Triathlonförbundet. Första året var Oscar Ek tävlingsledare, och arrangörskapet delades av flera klubbar, för att på senare år övergå i enbart IK Fyris Triathlonsektions regi. Tävlingen genomfördes i centrala delarna av Uppsala med växling på Sankt Eriks torg. Tävlingen växte i popularitet från ca 450 till drygt 700 personer. Det gjorde att ett stort antal funktionärer behövdes och mer parten av klubbens medlemmar ställde upp.

KM-serier i klubbens regi har växt från att vara ca 5 arrangerade tävlingar till numera 9st. Dessa är 750m sim (pool), Duathlon, Ultunamilen10 km, TT20 km, OW 750m, Sprint, Fyristrippeln, Mtb 2 varv, 6-klövern 4 varv 10km. Dessa ska ses som tävlingsförberedande tävlingar så de flesta ligger strax innan säsongen. Under corona-perioden 2020 och 2021 var många medlemmar väldigt glada att över huvud taget få tävla lite då alla lopp i princip var nedstängda dessa år. En av deltävlingarna är en Triathlon sprint och går alltid på Nationaldagen den 6:e juni. Det loppet är lite av vår högtidspunkt som förening då det är stor uppslutning och vi har det trevligt före/under och efter genomfört lopp. Grilla korv mm ingår. Vid Julfesten i december koras vinnaren av KM-serien Dam och Herr.

Som tidigare nämnt så (åter)startades Fyristrippeln år 2015 med ny bana i Björklinge och med det sämsta vädret man kunde tänka sig med 13 grader i vattnet och ca 40cm vågor, hård vind, småregn och låg temperatur i luften. En kom i mål och det var nuvarande ordförande Johan Molander.

Linda Katarina och Oscar Ek startade barn- och ungdomsträningen 2014 och sedan dess har fler och fler barn kommit in i verksamheten. Dean Mcgowan och Mårten Stengel är våra ledare och de har i många år tränat BoU. Numera har vi även ungdomar med i träningen, och Linus Jansson som startade som barn i träningen blev 2022 antagen till Motala Triathlonsgymnasiet. Det är bara 6st som varje år tas in så det var extra roligt!

2021 var vi 107 medlemmar i klubben. 2022 var vi 110st medlemmar.
Vår klubb/sektion är en plats för alla! Vi vill att alla ska känna sig inkluderade och att vi har kul ihop när vi träffas och tränar.

Vid pennan: Mats Öfverberg, Pablo Schneiter, Peter Bleckert, Mattias Holman och Johan Molander