TRÄNING

Föreningen har ordnat gemensam simträning för vuxna i Fyrishov vid fyra tillfällen per vecka. Totalt har cirka 50 medlemmar löst simkort. Pierre Zarebski har varit tränare under våren och varit på plats en gång per vecka, medans höstens simningar löstes med utskickade simpass och tillfälliga gästtränare.

Gemensam cykelträning har ordnats under hela året. Under vintern en gång per vecka (lördag) med mountainbike och under vår och sommar med landsväg/tempcykel. Kallelse har gått ut via sektionens mailinglista samt facebook.

Gemensam löpträning har bedrivits två pass per vecka (tisdag under vinterhalvåret, söndag året om) på fasta tider, på tisdagar i egen regi och på söndagar tillsammans med Uppsala Löparklubb och Mantra Sport. Under november och december har sektionen kört tisdagspassen på den nya inomhusbanan i IFU Arena (tisdagskvällar).

Två träningshelger fredag-söndag har arrangerats på hemmaplan, en på våren och en på hösten.

Liksom tidigare år har sektionen under sommaren ordnat träningstävlingar med start vid badplatsen i Björklinge. Sträckorna har varit den gängse sprintdistansen 750 m simning i Långsjön, 20 km cykel samt 5 km löpning. Avsikten har varit att ge medlemmarna möjlighet att träna de olika momenten "i skarpt läge" men utan föranmälan eller tidtagning. Vid de utlysta tillfällena under juni och augusti har en medlem av styrelsen fungerat som starter, tidtagare och cykelvakt

TÄVLING

Klubbmästerskap

KM-tävlingar under året anordnats i simning 750 m i Fyrishov, duathlon i samband med SM/RM i Väsby, löpning 5 eller 10 km på cykelvägen mot Ultuna, cykling 20 km tempo på Gamla Börjevägen ,simning 750 m i öppet vatten i Marielund samt triathlon sprint och medeldistans i Björklinge.

KM sprint hölls som vanligt på svenska flaggans dag, 6 juni, i Björklinge.

För att ge medlemmarna möjlighet att träna långdistans ”i skarpt läge” ordnades Fyristrippeln, en träningstävling på halv ironman (1,9 km simning, 90 km cykel, 21 km löpning) i Björklinge. Den är medeldistanstävling i KM.

Totalt gjorde 40 klubbmedlemmar tillsammans 103 fullföljda starter i KM-tävlingarna. Sammanlagda klubbmästare blev Björn Dahlman i herrklassen och Anna Lundin i damklassen. KM-resultaten redovisas på sektionens hemsida på Internet under fliken Resultat - klubbmästerskap.

I samband med klubbens gemensamma julmiddag på Borgen i december med 24 deltagande gratulerades de som vunnit KM med pokal.

Uppsala triathlon

Även 2017 förlade Svenska Triathlonförbundet (STF) tävlingen Uppsala Triathlon i sprint och stafett till Uppsala med rekord i antal deltagare (673 stycken). Åsa Grönlund fungerade som tävlingsledare och Johan Molander som banchef. Medlemmar från IK Fyris ställde också upp som teamledare eller funktionärer. Tävlingscentrum var S:t Eriks torg. Simningen skedde i Fyrisån, cykling på en bana upp genom Odinslund och vidare söderut och löpning på en varvbana som van lite mindre kuperad än tidigare år. STF stod för det ekonomiska ansvaret och betalade också ut ersättning till klubben för funktionärerna som ställde upp.

Sektionens styrelse har på förfrågan från STF beslutat att ställa upp som huvudarrangör även 2018, även då som en endagstävling.

Resultat från de tävlingar som klubbens medlemmar har deltagit i finns listade här: http://www.uppsalatriathlon.se/Resultat/Tavlingar/2017/

BARN OCH UNGDOMSVERKSAMHET

Barn och ungdomsverksamhet utvecklas kontinuerligt. Klubben har en väletablerad kärna av unga atleter som har tränat och tävlat regelbundet tillsammans under merparten av året. Klubben har ca 30 barn- och ungdomsmedlemmar totalt. På närliggande tävlingar som Hallsta, Uppsala och Gävle triathlon har klubben haft en gedigen representation i barn- och ungdomsklasserna.

Det nationella barn- och ungdomslägret som anordnas av Svenska Triathlon Förbundet (STF) i Upplands Väsby hade som tidigare ett stort antal deltagare från IK Fyris. Under hösten anordnade IK Fyris också ett eget ungdomsläger i Hågadalen.

Under 2017 fick klubben dispens så att dess yngre medlemmar kunde delta i Skandisloppet, som är 30 km motionslopp på cykel. Att cykla tillsammans i en klunga så pass långt var en ny erfarenhet för många barn men de klarade det galant. Klubben har också varit delaktig i träningar på Arlanda  Test Track, vilka samordnas av SMACK, en konstellation av lokala cykelklubbar.

Ett flertal av klubbens ledare har vidareutbildat sig under 2017, och påbörjat eller klarat av STF’s Tri4Fun utbildning.  Två  ledare från IK Fyris deltog också på STF’s årliga ”LedarBoost”-utbildning i slutet av året.

STYRELSENS SAMMANSÄTTNING

Triathlonsektionens styrelse har bestått av Johan Molander (ordförande), Peter Bleckert (kassör) Robert Noack (ansvarig för hemsidan på internet), Anna Lundin, Mattias Holman. Sören Winge var under första halvåret, och Dean McGowan under det andra. Sektionens representant i IK Fyris huvudstyrelse har varit Johan Molander.

Styrelsen har under året hållit nio protokollförda sammanträden.

HEMSIDA

www.uppsalatriathlon.se