IK Fyris Triathlon 2013 - en summering av säsongen

2013 var ett sällsynt aktivt år för IK Fyris triathlonsektion. Det visar följande siffror:

Tävling

* Hela 40 medlemmar genomförde minst en tävling i duathlon eller triathlon. Totalt blir det bortåt 90 fullföljda lopp. Allra flitigast var Bengt Salomonsson med 10 genomförda tävlingar, tätt följd av Oskar Djärv med nio lopp.

* Ytterligare fem medlemmar startade bara på KM. Det innebär att hela 45 triathleter från IK Fyris ställde sig på startlinjen i duathlon eller triathlon. Det måste väl vara rekord.

* En del har dessutom representerat föreningen i enskilda grenar som tempo-DM på cykel, Smack-serien på cykel, Stockholm marathon osv. Dessa starter är inte medräknade ovan.

* Årets klubbmästerskap var också välbesöka. KM-serien omfattade liksom tidigare år fem grenar (inom parentes antalet startande från klubben), nämligen 750 m simning (15), 10 km löpning (14), 20 km cykel (11), duathlon (7) samt triathlon sprint (18).

Klubbmästare sammanlagt blev Peter Saetre och Anna-Karin Berglund.

* Imponerande är också att hela 14 medlemmar genomförde den klassiska Ironman-distansen, dvs 3860 m simning, 180 km cykel och 42,2 km löpning, 11 av dem i Kalmar, två i Köpenhamn och en i Wales.

Från SM/RM kan vi bl a notera att Oskar Djärv kom 10:a i TV-sända sprintloppet i Halmstad. Också vid SM i olympisk distans i Jönköping kom Oskar Djärv top 10 i elitklassen med en 9:e plats medan Peter Saetre och Pablo Schneiter kom 1:a och 2:a i H45-klassen.

I svenska cupen, där fyra lopp räknas, slutade Oskar på 5:e plats. Flitigt tävlande Bengt Salomonsson slutade 3:a i cupens H55-klass. I duathlon-RM fick Fyris en seger genom Peter Saetre i H45 och två andraplatser genom Robert Noack i H40 och Victoria Ekstedt i D35.

Den planerade avslutande tävling i svenska duathloncupen, Uppsala Offroad Duathlon, ställdes in på grund av alltför få föranmälda.

Resultaten från tävlingar liksom från KM redovisas under rubriken resultat på klubbens hemsida.

Träning

Under vinterhalvåret 2012-13 har klubben haft tre gemensamma simpass per vecka i Fyrishov under Pierre Zarebskis ledning. Gemensam cykelträning på helgerna har Peter Saetre kallat till via klubbens mailinglista. Samma sak gäller löpning.

Under sommaren förverkligades planerna att ha en träningstävling i triathlon på en fast tid varje onsdag med TC vid badplatsen i Långsjön, Björklinge. Dessa möjligheter att träna i lite skarpt läge har utnyttjats av många.

Inför Ironman i Kalmar ordnades en särskild träningsdag med lite längre sträckor: 2,25 km simning, 90 km cykel och 12 km löpning på Oscar Eks initiativ.

Under sommaren tog Lindakatarina och Oscar Ek initiativet till prova-på-träning under lekfulla former för barn och ungdom. Denna verksamhet ska utvecklas vidare under 2014.

Träningshelger på hemmaplan har också genomförts tillsammans med IF Mantra Sport.

Styrelse

Sektionens styrelse har under 2013 bestått av Pablo Schneiter (ordförande), Peter Saetre, Jens Andersson, Sören Winge, Ernst-Henrich Schiebe (vid höstmötet ersatt av Johan Stendal) samt Eric Blomqvist (vid höstmötet ersatt av Lindakatarina Ek).

Sammanfattat av Sören Winge

Uppdaterad: 2014-12-14 06:16